Welkom!

Welkom! Leuk dat je even op mijn blog komt kijken, veel plezier!

vrijdag 6 mei 2011

#15 Ontdek je plekje, ontdek Google Maps en Street View

Hallo allemaal,

Via Google Maps zocht ik in het verleden vaak een route op. Soms heb je dan de keuze uit 3 verschillende routes. Eén daarvan printte ik dan uit, maar het is lastig én gevaarlijk om tijdens het autorijden iedere keer een blik op de routebeschrijving te moeten werpen. Nu heb ik een TomTom en dat is wel heel erg handig.



Die brengt je overal! Nou ja, bijna overal! Je moet wel tijdig voor de nodige updates zorgen. In het buitenland gebruiken we hem ook, alleen daar waar aan de weg wordt gewerkt, wil hij nogal eens van slag raken.

In Google maps heb ik een map gemaakt met “mijn kaarten”. Ik heb er een paar routes aan toegevoegd. Leuk dat je ze ook kan weergeven in Google Earth, ik weet alleen niet wat daar verder het voordeel van is. Via Street View heb ik het één en ander opgezocht en uitgeprobeerd, o.a. ook het oranje poppetje verplaatst en gekeken wat er dan gebeurt.

Op de website van BDGV zou het handig zijn als je bijvoorbeeld een doorlink kan maken naar Google maps of Street View, waarin je het publiek kan laten zien welke route ze moet volgen van de ene naar de andere vestiging. Via Street View kan je ze laten zien hoe het gebouw of de omgeving er uitziet. Er zijn regelmatig leners die een boek zoeken welke bij ons is uitgeleend maar nog wel in de vestiging Boskoop beschikbaar is. Zij willen dan zelf het boek gaan ophalen, maar weten niet waar de bibliotheek te vinden is. In zulk soort situaties zijn Google maps of Street View dus goed te gebruiken, en kan het de samenwerking tussen de bibliotheken alleen maar vergroten.

6 opmerkingen:

  1. Dat is inderdaad reuze handig als de klanten naar een andere vestiging van de BDGV willen om snel het door hen gewenste boek te halen en de weg niet weten. Heb vaak genoeg deze vraag gehad van klanten. Goed plan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het nut voor de bibliotheek is duidelijk. Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb een kaart in "mijn kaarten" gemaakt waarop alle vestigingen aangegeven staan http://desireehazekamp.blogspot.com/2011/04/bonusoefening-google-maps.html. Met mashups kun je er nog andere leuke dingen mee doen. Op de site van bibliotheek Zwolle Zuid hebben ze op een kaartje aangegeven hoelang de bibliotheek nog open is en wanneer hij open gaat al naar gelang de tijd van de dag.
    Ik begreep van Edo dat Probiblio ook bezig is met het ontwikkelen van dit soort dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Désirée; ik heb je blog hierover even bekeken, ziet er goed uit. Inderdaad leuk wat je met mashups allemaal kan doen. Ook de website van Bibliotheek Zwolle Zuid heb ik bezocht om te kijken wat je bedoelt. Dat ziet er ook heel goed uit. Het zou mooi zijn als het publiek in 1 oogopslag kan zien op de website van BDGV waar alle vestigingen zich bevinden en wanneer ze weer open zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het enige vervelende is dat ik "mijn kaart" van BDGV niet kleiner kan krijgen op mijn blog. Om alle vestigingen te zien moet je het kaartje verkleinen. Er is vast wel een oplossing voor dit probleem, maar ik heb het nog niet gevonden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Inderdaad een goed plan. Jullie kunnen de kaart van Désirée hiervoor gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nadeel van TomTom is de stem die zo dwingend kan doorzaniken met:"draai om!" Je durft toch bijna niet te weigeren? Google is in ieder geval vriendelijker op dat gebied. Rij je verkeerd dan het je het toch mooi zelf gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen